Her er listet en række af de mest skelsættende begivenheder i Danmark og verden i 1933.
Begivenheder
Det danske begreb »Janteloven« blev skabt i Aksel Sandemoses roman En flygtning krydser sit spor.
Man begyndte at bygge den berømte Golden Gate Bridge ved San Francisco i USA.
Den tyske rigspræsident Paul von Hindenburg udnævnte nationalsocialisten Adolf Hitler til rigskansler, hvilket var begyndelsen på 12 års nationalsocialistisk diktatur, jødeudryddelse og en verdenskrig.
Adolf Hitler opløste det tyske parlament.
I 13. omgang af sværvægtskampen mellem Primo Carnera og Ernie Schaaf, blev Schaff slået ud og døde nogle dage senere af hjerneskade. Kampen blev bokset i Madison Square Garden i New York.
Alkoholforbuddet I USA blev sluttet. Det havde været i kraft siden 1919, og havde blandt andet betydet opblomstringen af en kriminel underverden.
Krigsskibet USS Ranger blev søsat. Det var verdens første krigsskib, der var konstrueret fra bunden som egentligt hangarskib med landingsbane til flyvemaskiner. Det deltog senere i Anden Verdenskrig.
Den verdensberømte film King Kong havde premiere I New York.
Koncentrationslejren Dachau nær München i Tyskland blev åbnet med det formål at tilbageholde kommunister og socialdemokrater.
Under præsident Franklin D. Roosevelt iværksattes den såkaldte NEW DEAL i USA for at håndtere den økonomiske depression. Man kunne kalde New Deal USA's svar på den danske kriselovgivning i samme periode, herunder Kanslergadeforliget.
Flere af tiltagene blev senere kendt forfatningsstridige.
New Deal var en meget blandet samling af tiltag, og mange af dem virkede faktisk til at gøre krisen værre og længere, bl.a. fastsættelse af for høje lønninger og for høje priser samt destruktion af store mængder fødevarer. Hvordan man end vender og drejer det, var resultaterne da også diskutable: Fra 1933 frem til USA's indtræden i Anden Verdenskrig i 1941 var arbejdsløsheden aldrig under 14 % og i 1933 så høj som 25 %, og den sociale elendighed var ekstrem.
Den Internationale Domstol i Haag afgjorde, at Danmark havde suverænitet over hele Grønland.
Det stadig aktive Skoleskibet Danmark sejlede ud på sit første togt.
Under den økonomiske depression lukkede alle banker i USA i en lille uges tid efter ordre fra præsident Franklin D. Roosevelt.
Præsident Franklin D. Roosevelt meddelte, at USA gik fra guldfoden, altså at penge kunne ombyttes til guld i bankerne.
Gestapo, det hemmelige politi i Nazityskland, blev stiftet.
Fysikeren Albert Einstein, der var jøde, flygtede fra Nazityskland til USA.
Arbejdsløsheden nåede helt op på over 25 % I USA.
De første forlydender fra Scotland om det såkaldte uhyre fra Loch Ness kom frem.
Den britiske premierminister Neville Chamberlain vendte tilbage fra Tyskland efter samtaler med Adolf Hitler og udtalte, at han havde sikret »Peace In Our Time«, »Fred i vor tid«. Det har siden stået som en at de mest naive udtalelser fra nogen statsmand – få år senere var UK i krig med Tyskland i en verdensomspændende krig.
Brætspillet MATADOR blev opfundet.
Japan trådte ud af Folkeforbundet, en slags forløber for FN, der var blevet oprettet i 1919.
I en kæmpe togulykke Lillejuleaften nær Paris i Frankrig blev over 200 mennesker dræbt.
Det statsejede franske luftfartsselskab, Air France, blev oprettet.
Britiske forskere ved Medical Research Council (MRC) i London opdagede, at influenza skyldes virusinfektion.
Biblen udkom i ny dansk oversættelse. Det Ny Testamente var blevet oversat i 1907; Det Gamle Testamente i 1931. Først i 1992 kom en ny, officiel oversættelse af Biblen. Nedenfor kan man se forskellene fra 1933- til 1992-udgaverne i de første dele af Juleevangeliet:
1933:
Men det skete i de dage, at en Befaling udgik fra Kejser Augustus, at al Verden skulde skrives i Mandtal. (Denne første Indskrivning skete, da Kvirinius var Landshøvding i Syrien,) Og alle gik for at lade sig indskrive, hver til sin By.
1992:
Og det skete i de dage, at der udgik en befaling fra kejser Augustus om at holde folketælling i hele verden. Det var den første folketælling, mens Kvirinius var statholder i Syrien. Og alle drog hen for at lade sig indskrive, hver til sin by.
Her er uddrag fra en avisartikel om influenza i 1933, som var det år, hvor man opdagede, at influenza skyldes virusinfektion.
Avisartiklen er fra slutningen af januar i den socialdemokratiske avis Nykøbing Social-Demokrat fra Nykøbing Falster.
Avisartikel
[Det fremgår tydeligt af denne avisartikel fra januar 1933, at man slet ikke kender årsagen til influenza.]
SOCIAL-DEMOKRAT
Frihed!
Lighed!
Broderskab!
Nykøbing Social-Demokrat
Den mærkelige Sygdom Influenzaen.
Endnu ved man ikke, hvorledes end opstaar, eller hvad Smitstoffet er. – Den »Spanske« Epidemi i 1918–19 kan kun sammnenlignes med »den sorte Død«.
En kendt svensk Læge, Oscar Nordlander, har udgivet en interessant Studie over den mærkelige Sygdom, som gaar under Navnet Influenza og hvis egentlige Natur Lægevidenskaben endnu slet ikke er klar over.
Da vi netop nu befinder os i Influenza-Sæsonen, kan det maaske interessere at høre lidt om, hvad den svenske Læge fortæller.
»Den spanske Pip«
Den første kendte europæiske Influenza-Epidemi, hvorom man har paalidelige Efterretninger, fandt Sted i 1580. Den kaldtes »Den spanske Pip« og havde utvivlsomt sin Oprindelse fra Spanien.
[...]
Vil man vægre sig mod Influenza, skal man da spise Smør og raa Gulerødder og drikke Mælk, og en Skefuld Torskelevertran er ogsaa godt. Derimod er det kun skadeligt at drikke Kognak eller anden Spiritus.
[...]
Der er iøvrigt Lægevidenskabens Mening, at efter den voldsomme Epidemi i 1918 vil der ikke komme nogen lignende voldsom Influenza-Epidemi i den første Menneskealder.
(Her efter »Nordsjællands Venstreblad«)
Om vaccinen mod influenza
Senere det år, den ovenstående artikel blev skrevet, i 1933, opdagede britiske forskere i London ved Medical Research Council (MRC), at influenza skyldes virusinfektion.
Dermed var det mysterium, der skrives om i artiklen, løst!
12 år senere, i 1945, kom den første influenzavaccine.
1933: 16,2 meter (František Douda, Tjekkoslovakiet)
2011: 23,12 meter ( Randy Barnes, USA)
Andre verdensrekorder, 1933
Om listen
Her kommer nogle andre rekorder fra 1933 sammenlignet med, hvad de er nu.
Biler
Hastighedsrekord for biler med træk på hjulene (dvs. ikke jet- eller raketdrevne)
1933: 275 km/t (J. G. Parry-Thomas, Wales)
2011: 757,1 km/t (Don Vesco, USA)
Fly
Hastighedsrekord for bemandede flyvemaskiner.
1933: 682 km/t (Francesco Agello, Italien) Fly: Macchi M.C.72.
2011: 3529,6 km/t (Eldon W. Joersz og George T. Morgan Jr., USA) Fly: Lockheed SR-71 Blackbird. (Rekorden sat i 1965)
Hængebroer
Hængebroer med længste hovedspænd.
1933: Hovedspænd: 1067 meter (George Washington Bridge, USA)
2011: Hovedspænd: 1991 meter (Akashi-Kaikyo, Japan)
Her kommer nogle eksempler på, hvad der var fremme i 1933 inden for film og musik.
Filmene er sort-hvide film med synkroniseret lyd til.
Indtil bare 4-5 år tidligere havde alle film været sort-hvide stumfilm, som der blev spillet klavermusik til i biografsalen ved fremvisningen. Nu var tonefilmen kommet frem i løbet af meget få år, og fortrængte stumfilmen – en film som Charles Chaplins »Moderne Tider« fra 1936 var een af de allersidste betydelige stumfilm.
Senere kom overgangen til film i farver, men den overgang var mere gradvis. Film som»The Adventures of Robin Hood« med Errol Flynn fra 1938 og »Borte med blæsten« fra 1939 var i farver og står som milepæle inden for overgangen til farvefilm. Først efter Anden Verdenskrigs afslutning i 1945 begyndte film i farver dog at være dominerende.
5 Raske Piger
Denne video lagt ud på Youtube viser kommenterede klip fra en af året 1933's populære danske film, »5 Raske Piger«.
Filmen er en komedie, som skildrer 5 forældreløse søstre og en hel masse forviklinger inden de alle bliver gift.
I en af hovedrollerne ses en af den tids største navne i dansk teater og film, Marguerite Viby (1909-2001).
De blaa drenge
Denne video lagt ud på Youtube viser en anden af den tids helt store navne i dansk underholdning, Liva Weel (1897-1952). Her synger hun sangen »Et lille kys eller to«, der den dag i dag stadig er kendt og populær. Det er i filmen »De blaa Drenge« fra 1933.
Filmen er en komedie, som dog behandler tidens strenge moral og konservative familiemønstre i danske provinsbyer dengang.
King Kong
Denne video lagt ud på Youtube er en slags forfilm til den berømte film King Kong fra USA i 1933.
En gigantisk gorilla-agtig abe bliver bragt til New York fra en ø i Det Indiske Ocean, hvor den er blevet behandlet som en gud af de vilde indfødte.
I New York udstilles kæmpeaben, som dog er blevet forelsket i den kvindelige hovedperson. Den taget hende og kravler op på toppen af Empire States Building, hvor den dræbes af jagerfly.
Empire States Building stod færdigbygget i 1931, og var med sine 381 meter dengang og i flere årtier verdens højeste bygning.
Siden den oprindelige film fra 1933 er der lavet flere King Kong-film.
Gøg og Gokke
Denne video lagt ud på Youtube er et uddrag fra fra en film fra 1932 af det kendte, nordamerikanske komikerpar, Gøg og Gokke.
Filmen hedder på engelsk »Helpmates«, og fik på dansk titlen »Gøg og Gokke rydder op/Røg i Køkkenet«. Det er en kortfilm på 21 minutter.
Gøg, Stan Laurel (1890–1965), og Gokkes, Oliver Hardy (1892–1957), film var, hvad man kalder lagkagekomik, altså komiske film, hvor de humoristiske indslag for det meste er overdrevent voldelige, altså hvor folk falder i vandet, går ind i døre o.s.v. Genren kaldes derfor også lagkagekomik, fordi folk typisk kaster kager i ansigtet på hinanden eller kommer til at sætte sig i en lagkage.
Gøg var lille og spinkel; Gokke var meget stor og tyk. Nogle vil derfor mene, at de byggede videre på det danske komikerpar Fyrtårnet og Bivognen, eller bare Fy og Bi, som også var henholdsvis stor og lille, og som havde deres storhedstid i 1920'erne.
Janteloven er et berømt dansk begreb, der blev skabt i 1933 af forfatteren Aksel Sandemose (1899-1965) i romanen 'En flygtning krydser sit spor'.
Janteloven
Janteloven er formuleret i 10 bud - en parallel til de 10 bud i Bibelens Gamle Testamente.
Bogen foregår i byen Jante, der har visse ligheder med Aksel Sandemoses barndomsby, Nykøbing Mors.
Bogens beskrivelse af mentaliteten i byen har siden stået som en rammende beskrivelse af mentaliteten i alle danske provinsbyer, ja - mentaliteten i hele Danmark.
Kort kan man sige, at påstanden er, at folk i en lille by/et lille samfund/Danmark bliver holdt nede og bliver hindret i at hæve sig over det middelmådige, men at folk holder hinanden nede og ikke tillader hinanden at stikke ud fra mængden ved dygtighed, store præstationer og den slags. I stedet tvinges alle til middelmådighed.
Mange vil måske sige, at Janteloven i Danmark er uddød her i det nye årtusinde.
Jantelovens 10 bud:
1. Du skal ikke tro, du er noget.
2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
8. Du skal ikke le ad os.
9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.
Her er nogle oplysninger om togtrafikken i Danmark i 1933. Mange af de jernbanestrækninger, der fandtes dengang, er siden blevet nedlagt, typisk i 1950'erne og 1960'erne. Man ser i dag resterne af de nedlagte jernbanestrækninger som cykelruter o.lign.
Jernbanerne
På en ø som Bornholm var der dengang 4 jernbanelinjer, nemlig
Rønne-Nexø
Åkirkeby-Almindingen
Almindingen-Gudhjem
Rønne-Allinge-Sandvig
De 3 af disse blev nedlagt i 1952-53. Den sidste, Rønne-Nexø, blev nedlagt i 1968.
Til de interesserede kan det oplyses, at de bornholmske jernbaner var smalsporede med en sporvidde på 1000 millimeter, hvor det meste af det danske jernbanenet som standard kører med en sporvidde på 1435 millimeter.
På Lolland var der f.eks. 7 jernbanelinjer, nemlig
- desuden kan det nævnes, at der fra cirka 1919 var planer om en linjeføring Rødby-Nysted, men den blev aldrig anlagt; planerne blev endeligt skrinlagt i 1930'erne
Af disse 7 eksisterer kun een – Nakskov-Nykøbing Falster – som kommerciel jernbane i dag, mens Maribo-Bandholm eksisterer som veteranjernbane. Senere, i 1963 er kommet den såkaldte 'Fugleflugtslinje', der på Lolland betød en jernbanestrækning mellem Rødby Færge og Nykøbing Falster.
Turen Nakskov-Nykøbing Falster tager i 2011 46 minutter. Den samme tur tog i 1933 1 time og 26 minutter.
Turen mellem Maribo og Bandholm på Lolland tog dengang 14-15 minutter. Med museumsbanen tager turen i dag omkring 45 minutter afhængig af lokomotiv, men det skyldes særlige sikkerhedshensyn ved veterankørsel.
Broerne
Der var ikke i 1933 alle de broer, der nu forbinder de danske øer, som der er i dag.
Lillebæltsbroen ('Den gamle Lillebæltsbro') var først under bygning i 1933, og stod færdig i 1935. D.v.s. at man skulle sejle fra Jylland til Fyn, og selvfølgelig også fra Fyn til Sjælland, over Storebælt, som der først kom en bro over i 1998. Dette gjaldt selvfølgelig også togtrafikken.
Storstrømsbroen mellem Sjælland (egentlig Masnedsø) og Falster blev bygget af dyrt britisk stål, købt som en del af handelsaftalen mellem UK og Danmark, der i praksis var en del af Kanslergadeforliget.
Togrejsen fra København til Nykøbing Falster skete derfor delvis med færge. En typisk togafgang en hverdag fra Københavns Hovedbane begyndte f.eks. kl. 11.30 med ankomst i Nykøbing Falster kl. 16.25, altså en rejsetid på 4 timer og 55 minutter. Den hurtigste forbindelse med få stop var dengang på 3 timer og 26 minutter. Turen tager i 2011 typisk 2 timer og 5 minutter; visse afgange er endda nede på 1 time og 23 minutter.
I året for Kanslergadeforliget, i 1933, blev verdens største dieselmotor installeret på H.C. Ørstedsværket i København til elforsyning.
Motoren yder en effekt på 22.500 hestekræfter, og trak således en generator på 15.000 kW. Motoren er 12½ meter høj. Slaglængden er 1½ meter i de 8 cylindre. Boringen er 84 cm. Hvert stempel vejer 4½ tons. Under drift er omdrejningstallet 115 omdr/min.
Motoren var verdens største i over 30 år.
Motoren fungere i dag som museumsattraktion, og kan ses køre 2 søndage om måneden.
Motoren
På denne video fra 2008 lagt ud på Youtube ses den store, dobbeltvirkende totaktsmotor køre.
Her er nogle kontaktannoncer fra Politiken i januar 1933. Kontaktannoncer var dengang, hvad netdating er i dag.
»Billetmærker« svarede til profilnavne i netdating. Hvis man ville svare på kontaktannoncen, skrev man ind til avisen med billetmærket påført. Så kom svaret til den, der havde indrykket annoncen.
Annoncerne
PERSONLIGE
UNG MAND, 24 AAR,
(middelhøj) med egen Forretning, ønsker Bekendtskab med livlig ung Pige, 18-23 Aar, for senere Ægteskab. Billet mrk. O 557 til Politiken
ÆGTESKAB
Ung Mand, 25 Aar (middelhøj), med egen Forretning, ønsker Bekendtskab, for senere Ægteskab, med dannet ung Pige fra et godt Hjem, ikke over 26 Aar, med god Figur og helst ikke for meget interesseret i Dans. Foto ønskes og returneres. Billet mrk.: - A 642 til Politiken.
ÆGTESKAB
Mørt 37aarig Herre med egen mindre Virksomhed ønsker Bekendtskab for senere Ægteskab med helst høj mørk Dame, Alder af mindre betydning, men med nogen Formue til at føre Livet igennem paa fornuftig Vis og uden forfejlede Spekulationer. Er selv Hjemmemenneske, men lever under triste Forhold. Ev. Foto returneres omg. Billet mrk. - M 579 til Politiken.
Selvstændig Forretningsmand
sidst i 30-erne, ønsker Forbindelse med musikalsk Dame med eget Hjem. For senere Ægteskab. Billet mrk. - B 617 til Politiken
Her er et lille, lille udsnit af stillingeannoncerne i københavneravisen Berlingske Tidende en tilfældig dag i januar 1933 gengivet. Der var hver dag over 100 – ja op til flere hundrede – sådanne stillingsopslag. De fleste drejede sig om pladser som forskellige former for »pige i huset« hos herskaber.
Annoncerne
Enepige,
Dygtig til Mad og Bagning og proper og elskværdig, kan faa en god Plads i moderne Rækkehus. God Hjælp holdes. Løn 65, stigende. Tlf. Helrup 3342, Parkvænget 17.
Enepige,
Ikke under 20 Aar, kan faa en god Plads fra 1. Februar i indre By. Løn 40 Kr. Afskrift af Anbefalinger. Billet, mrk. 16807, Modtager Berlingske Tidende.
Enepige (helst Jyde)
1. Februar kan en solid, dygtig og proper und Pige i Tyverne faa god Plads i velordnet Villahjem med alle Bekvemmeligheder og ekstra Hjælp. Telf. Helrup 1914 Fru Thygesen, Ahlmanns Allé 18.
Enepige,
Velanbefalet, unge Pige, der kan paatage sig daglig Madlavning, søges, 1. Februar. Sekretær Rosman, Ved Amagerport 9
Enepige,
Velanbefalet ung Pige, ikke under 20 Aar, kan faa Plads 1. Februar, Værelse til Gaden. Henvendelse Nora 7311
Flink, ung Pige
Antages til Huset og Hjælp i Mejeriet.
Hveensvej 17
Formiddagshjælp.
Proper, ung Kone antages. Frugtforretn., Ryesgade 88
KokkeEnepige
søges til 1. Februar. Henvendelse Fru Hertz, Hotel Cosmopolite, mellem 12-3
Kokke-Enepige
Som saadan kan en dannet, yngre Pige, flink til Madlavning og villig til almindelig Husgerning, faa Plads til 1. Februar i Villa i Klampenborg. Vitus Beringsallé 11. Løn 75 Kr. Telefon Ordrup 1147
Kokke-Enepige.
Ung Pige, dygtig til Madlavning og Husgerning, søges 1. Februar i moderne Lejlh. God Løn. Hjælp til Vask og Vinduespudsning. Barnepige holdes. Henv. Tirsdag og Onsdag fra Kl. 12. Fraenckel. Stoltenbergsgade 1 (Ved Glyptoteket).
Kokke-Enepige.
En ung, velanset Pige. proper til Husgerning og dygtig til Madlavning, kan faa Plads i roligt Herskabshus. Fru Olof-Lassen, Niels Juelsgade 7, 4., mellem 2-4 og efter 6.
Kokke-Enepige
Dygtig, velanbefalet, 25-30 Aar, kan faa god, vellønnet Plads 1. Februar. Henv. Dr. Munck, Frederik den 5tes Vej 9 B (ved Rigshospitalet), fra 2-6. Tlf. Nora 6540
Kokke-Enepige
Dygtig og selvstændig, søges 1. Februar til ungt Herskabshus. Fuldt moderne Lejlighed. Fru Dessau, Strandvej 8. Ryvang 3882
Proper dannet Pige
Kan faa Plads fra 7–12. Løn 20 Kr. og Kost. Hillerødgade 28, 4. sal. Jensen
Proper ung Pige,
Dygtig til Husgerning og Madlavning, kan straks faa Plads. Skjalm Hvidesgade 20, 1. tv. Efter Kl. 10.
Her kommer en kort omtale af det danske kongehus i året 1933.
Kongehuset
Konge i Danmark i 1933 var Christian X (Christian den Tiende). Han var født i 1870 og døde i 1947, 77 år gammel. Konge var han fra 1912 til sin død i 1947. Han var dermed konge af Danmark i en meget dramatisk tid, hvor der bl.a. var 2 verdenskrige.
Han kastede Danmark ud i en større forfatningsmæssig krise, da der efter 1. Verdenskrig havde været en afstemning i Slesvig, om hvor grænsen skulle gå mellem Tyskland og Danmark. Afstemningen i 1920 gav et resultat, der betød, at grænsen skulle gå nord for Flensborg, og det støttede statsminister C. Th. Zahle også. Christian X ønskede dog Flensborg med til Danmark, og satte regeringen af og indsatte en anden. I det, der kaldes Påskekrisen, måtte Christian X dog bøje sig. Han mistede ikke popularitet ved hændelsen.
Christian X beskrives som en høj, myndig officerstype, alvorlig og pligtopfyldende. Hans dronning var Dronning Alexandrine, der var barnebarn af en russisk zar.
Ældste søn var den senere Frederik IX, der er far til Danmarks nuværende regent, Dronning Margrete II.